stoomturbine eendracht

Johan Drayer aan de slag bij de Eendracht

Johan Drayer kreeg gelegenheid om lascursus te volgen en kwam zo, via grofsmederij Wessels bij De Eendracht terecht. De jeugdlonen waren in die tijd nog goed. 

Johan (Johannes) werd geboren in 1937. Tijdens de oorlog woonde hij in Wildervankl. De vader van Johan zat in het verzet. Ondanks zijn jonge leeftijd kan Johan zich de emoties en angsten uit die tijd nog goed herinneren. Zijn vader regelde huisvesting en voeding voor onderduikers. Johan herinnert zich nog het verhaal dat Duitsers door het raam keken en onderduikers zich onder het tafelkleed moesten verschuilen. Jaren later ging hij bij zijn ouderlijk huis in Wildervank kijken toen deze gesloopt ging worden. Hij zag toen onder het keldertrapje een luik dat naar een kruipruimte ging dat uitkwam bij een andere woning. Hij herinnert zich ook dat op de zolder van het huis turf werd bewaard, maar de zolder werd ook gebruikt om de radio te verbergen.

Toen Johan 17 jaar was, leerde hij zijn toekomstige vrouw Jantje kennen. De familie van Jantje is echt een strokartonfamilie. Haar vader en jongste broer werkten bij De Eendracht. De ouders van Jantje woonden in Siddeburen. In de nacht dat Jantje geboren werd, was haar vader niet thuis, omdat hij nachtdienst had.

Johan Drayer vertelde het volgende over het werk op de fabriek:

‘Vroeger was het een voordeel dat je geen opleiding hoefde te hebben en toch een goede boterham kon verdienen in de strokartonindustrie. Drayer ging aan de slag met veel werkplezier. De mensen op de fabriek maakten er wat van. Een ander voordeel was dat huisgenoten van de strokartonarbeiders zaterdags in de fabriek mochten douchen. En, zoals eveneens in Oost-Groningen, dat veel mensen een tuintje hadden, waar ze dankzij de ploegendiensten tijd voor vrij konden maken om ook daarin te werken.’

De Eendracht was een van de belangrijkste werkgevers in Appingedam. Later bij de opkomst van de chemie, zijn bijvoorbeeld veel mensen naar AKZO gegaan.

De Eendracht in Appingedam:

Foto van Piet de Greef.

Bij de oprichting van de fabriek werd deze ingericht met 3 kartonbanen. Twee voor de productie van dik karton en één voor wat minder dik karton. Verder werden er vier bolkokers geinstalleerd, vijf Hollanders en zes Kollerstenen. De firma Stork in Hengelo leverde twee stoommachines; een grote van 450 pk en een kleinere van 40 pk. De grote was voor de aandrijving van de fabriek, de kleine voor het opwekken van stroom.

Voor meer informatie over het productieproces: http://demensenvandestrokarton.nl/productieproces-strokarton/

Voor meer informatie over de Eendracht:

http://demensenvandestrokarton.nl/stoere-schippersvrouw/

http://demensenvandestrokarton.nl/altijd-een-risico-dat-stro/

http://demensenvandestrokarton.nl/belangrijke-werkgever-in-appingedam/