brand eendracht 2

De Eendracht in lichterlaaie

Op een zondagmiddag in augustus 1975 kleurde de lucht boven Appingedam van grijs naar gitzwart. De inwoners van Appingedam werden opgeschrikt door het geloei van sirenes van politie- en brandweerauto’s. De Eendracht stond in lichterlaaie.

De opa van Henri Brinkema woonde vlakbij de fabriek De Eendracht. Hij zag de roetwolken boven de fabriek en schoot er een aantal foto’s van. Een serie oorverdovende knallen gingen aan de brand vooraf. De fabriek werd door het allesvernietigende vuur bijna volledig in de as gelegd.

Het vuur werd ontdekt op de afdeling waar het oud papier lag opgeslagen. Een harde oostenwind die op die dag waaide, zorgde ervoor dat de vlammen binnen de kortste keren oversloegen naar andere afdelingen van de fabriek. Het brandweercorps stond voor een hopeloze taak. Met man en macht probeerden ze in ieder geval de nieuwe hal, die in 1963 was gebouwd, te redden van de ondergang. Dit lukte gedeeltelijk, maar verder lag De Eendracht grotendeels in puin. Schade: 50 miljoen euro. De productie kwam volledig stil te liggen en 380 medewerkers konden voorlopig thuis blijven. Willem Friedrich vertelt in zijn boek De laatste strohalm, dat dit in feite het begin van de teloorgang van De Eendracht betekende.

De opa van Henri Brinkema vertelde hem dat wanneer de wind ongunstig stond, de roet uit de pijpen van de Eendracht neersloeg op het dorpje Opwierde. Een huisvrouw die dan de witte was buiten had hangen, kon alles weer opnieuw gaan wassen. De was was dan weer zwart zwart geworden van het roet.

Foto: privéarchief Henri Brinkema.

Informatie: afkomstig uit het boek Willem Friedrich, De Laatste Strohalm. Opkomst en ondergang van De Eendracht in Appingedam (Noordbroek 2009).

Adres: Eendrachtstraat Appingedam