9. Strokartonfabriek W.A.Scholten

Strokartonfabriek W.A. Scholten

Willem Albert Scholten richtte in 1879 de N.V. Carton- en Papierfabriek v/h W.A. Scholten op in Sappemeer.

Willem Albert Scholten was een groot ondernemer die vele fabrieken oprichtte tijdens zijn leven. Hij bezat fabrieken in verschillende Europese landen en handelde vooral in aardappelmeel. In 1841 was hij vanuit Gelderland naar de Veenkolonien in Groningen verhuist omdat daar veel aardappels verbouwd werden. In 1841 richtte hij zijn eerste aardappelmeelfabriek op in Hoogezand. Dertien jaar later, in 1854, opende hij een tweede fabriek in Sappemeer waar moutwijn geproduceerd werd. Toen deze fabriek niet goed liep, besloot hij in 1879 de fabriek om te dopen tot strokartonfabriek. De locatie was ideaal voor een strokartonfabriek. In 1890 had de fabriek een wekelijkse productiecapaciteit van 250 ton. Tachtig procent daarvan werd getransporteerd naar Engeland. Ondanks de concurrentie vanuit met name Oude Pekela, wist Willem Albert Scholten zijn fabriek draaiende te houden.

Voor Sappemeer was de komst van de fabriek van Scholten in 1880 van groot belang. Het werk in de scheepsbouw en de zeevaart en ook bij de boeren in de omgeving liep terug. Sinds de jaren 70 werd op de markten in Europa veel goedkoop graan uit Amerika verkocht waardoor boeren in Nederland het moeilijker kregen. Veel boeren zochten daardoor naar manieren om te bezuinigen door te investeren in machines die het werk van arbeiders overnamen. Het aantal boerenbedrijven in de omgeving van Sappemeer nam daardoor af. Voor de losse arbeiders die daardoor zonder werk kwamen te zitten, kwam de fabriek van Willem Albert Scholten in Sappemeer als geroepen. In 1909 was bijna 11% van de beroepsbevolking van Sappemeer werkzaam in de strokartonindustrie.

Foto: Gemeentearchief Hoogezand-Sappemeer.

Informatie: Uut stro zet. Honderd jaar strokarton in de Groninger Veenkoloniën. Uitgegeven door het Veenkoloniaal Museum in Veendam in 1985.

Voor meer informatie over Willem Albert Scholten: http://www.hetverhaalvangroningen.nl/verhalen/willem-albert-scholten-1819-1892-2013-grootindustrieel

Voor meer informatie over Villa Gelria: http://demensenvandestrokarton.nl/familiefeest-bij-villa-gelria/