foto_2

Personeelsfoto Union Oude Pekela

Aan het einde van de negentiende eeuw werd een groepsfoto gemaakt van de werknemers van strokartonfabriek De Union in Oude Pekela. Onder andere de heer Hofman werkte toen bij de Union en poseerde voor deze foto. 

Wie er verder op de foto staan is niet bekend. De Union werd al in 1883 opgericht en bestond in 1899 alweer 15 jaar. Wellicht is dit jubileum de reden geweest voor deze foto. Een persoon die opvalt op deze foto is het jongetje dat op de tweede rij als derde van links staat. Aan zijn lengte valt af te lezen dat hij nog een tiener is, misschien zelfs twaalf of dertien jaar. Wat zijn werk bij de Union was, valt aan zijn kleding niet af te lezen. Maar uit een dagboekje van Harmannus Stoker, die als dertienjarig jongetje aan het werk ging bij een andere strokartonfabriek, weten we hoe het leven voor een kind kon zijn. Na de basisschool, of de Lagere School, moesten veel kinderen meteen aan het werk in de fabriek. Harmannus Stoker verdiende voor twaalf uur werken op de fabriek dertig cent uitbetaald. Hij noemde het een mooie, maar ook drukke tijd.

Foto: privéarchief mevrouw Brouwer-Hofman.

Voor de volledige tekst van het dagboek van Harmannus Stoker, klik door naar: http://demensenvandestrokarton.nl/zeven-gulden-en-tweeentwintig-cent-per-week/

De Union, foto van P. Kramer, Groningen:

fabriek union 200dpi