Gembo waterglas

Waterglas en Kalkleverantie

Jan Niemeijer vervoerde jarenlang waterglas naar De Toekomst. Wim van Dijken vervoerde jarenlang kalk naar verschillende fabrieken.

De foto van de vrachtwagen is afkomstig van Jan Niemeijer. Hij vervoerde waterglas voor de GEMBO in Winschoten. De naam van deze fabriek stond voor Gemeenschappelijke Energie Maakt Bloeiende Ondernemingen.

De heer Wim van Dijken vertelde ons het volgende over de transport van kalk:

‘In de zestiger jaren, was ik werkzaam op het scheepvaartkantoor Maritima te Delfzijl. Elke week werd door de coaster Forto een vracht ongebluste kalk (tussen de 300 en 400 ton) aangevoerd uit het Duitse Itzehoe. Dit product werd door middel van kiep-autos van Delfzijl naar de verschillende strokartonfabrieken in de provincie Groningen vervoerd. De kleinere fabrieken zoals Free & Co. Oude Pekela en de Toekomst Scheemda kregen ca. 7/8 ton en de grotere zoals Reiderland Winschotenen de Dollard Nieuwe Schans tussen de 15 en 20 ton. De juiste hoeveelheden weet ik niet zo precies meer. De opdracht hiervoor kregen wij van het kantoor van de NESSO te Groningen die voor zover ik mij herinner ook zorgde voor de export van karton naar o.a. Engeland.’