Jansje in de kinderwagenfoto 5

Spelen bij de Halmstraat

Op 20 mei 1948 werd Jansje Vosman geboren, het zusje van Peter en Karel. Hoewel ze kerngezond was, lag ze nog twee weken in het ziekenhuis.

De vader van Jansje, Jakob Vosman, had in 1947 gesolliciteerd naar een baan als opzichter bij De Halm in Hoogkerk. Zijn vrouw, Klaziena Vosman-Weerings, vertelde daarover:

De avond voor de sollicitatie kregen we bezoek van mijnheer Detmers. Jaap, je moet de baan als opzichter aannemen als je die aangeboden krijgt. Ik ken de directeur heel goed en ik zal een goed woordje voor je doen. De volgende dag ging Jaap naar Hoogkerk, een zenuwachtige bedoening. ‘s Avonds kwam hij thuis met de benoeming op zak. Naast zijn loon ook nog vrij wonen, het kon niet mooier, dachten we. Maar de woning was niet direct beschikbaar. Er woonde een ingenieur met zijn gezin. Hij had ruzie met de directeur en wilde de woning niet eerder verlaten, voordat hij een ander huis had toegewezen. Dus we kregen een gescheiden huwelijk.

Pas begin mei 1948 werd het hele gezin herenigd, toen het voormalige opzichtersgezin er gerechtelijk uit was gezet. Inmiddels was Klaziena hoogzwanger.

Op 8 mei 1948 werd ik door Jaap opgehaald. We waren die dag 12½ jaar getrouwd, de buren v. Bleek en Oldenburger hadden de kamer met slingers versierd. Bovendien hadden de buurvrouwen op verzoek van Jaap het huis een beetje toonbaar gemaakt. Wat was ik blij, dat ik mijn man en kinderen weer om me heen had.

Maar wat was het huis vervuild! Ik heb de ramen van de keuken met een boender en zachte zeep schoon moeten boenen. Toen we er een week woonden zei de kruidenier tegen mij: “Ik kan zien dat er een andere huisvrouw woont, ik kan het gewoon ruiken”. Gelukkig werd er gezegd dat de schilder de voorste slaapkamer eerst zou aanpakken, dan was dat tenminste klaar als de baby er was. 19 mei bracht Jaap me naar het ziekenhuis in Groningen.

20 mei 1948 werd Jansje geboren, het zusje van Peter en Karel. Met haar moeder samen lag ze nog 14 dagen in het ziekenhuis. Dit was noodzakelijk omdat het huis nog niet in orde was, en zeker niet voor een pasgeboren baby.

Schilder, loodgieter en timmerman moesten er aan te pas komen om het huis bewoonbaar te maken, alles stond op zijn kop. Niet alleen het huis was uitgewoond, ook de tuin was één grote bende. Bomen en struiken moesten gekapt , het was een wildernis.

Jansje zelf heeft van de hele heisa weinig mee gekregen. Ze heeft nog altijd goede herinneringen aan de tijd dat ze met haar vader, moeder en broers in Hoogkerk woonde.

Als kind mochten we niet zonder toezicht op het terrein komen. Niks spannender om het toch te doen. Zo was ik eens achter de fabriek waar de strobalen opgeslagen lagen. Ik weet nog hoe ik griezelde, toen mannen met ijzeren haken de strobalen verplaatsten en er overal muizen liepen.

Foto: privéarchief Jansje Vosman.

De Halm in Hoogkerk, met in de inzoomfunctie is de naam van De Halm te lezen op de gevel.(foto Nico Schutte):

Voor het hele verhaal over de familie Vosman: http://www.hetverhaalvangroningen.nl/verhalen/herinneringen-aan-vervlogen-tijden