Dineke Komdeur- Reer

Monsters analyseren

Dineke Reer werkte rond 1963 tot 1968 bij De Toekomst als analiste op het laboratorium. Daar analyseerde ze monsters op het kalkgehalte die kwamen uit de ketels die het stro maalden en kookten. 

Dineke Komdeur- Reer

Alle jonge medewerkers gingen, als ze de ambitie hadden om door te studeren, naar de analistenschool. Drie keer in de week gingen ze dan naar de avondschool in Groningen met de trein vanuit Scheemda. Overdag werd er dan gewerkt in het laboratorium, daarna moesten de medewerkers snel naar huis om iets te eten, en daarna op de fiets naar het station in Scheemda.

Dineke Reer vertelde: ‘s Avonds rond half 11 was ik weer op het station in Scheemda. Het was voor mij een drukke tijd. Dit heb ik twee jaar lang gedaan totdat ik mijn diploma gehaald heb. Deze foto van mij is genomen in 1967. Wij laboranten analyseerden daar de monsters op het kalkgehalte die kwamen uit de ketels die het stro maalden en kookten. Verder werd er gekeken naar de trekkracht en vochtgehalte van het karton. Wij hadden een aparte ruimte om de trekkracht te meten, daar het vochtgehalte in de ruimte zelf enigzins stabiel moest zijn.’

Voor meer informatie: http://www.hetverhaalvangroningen.nl/verhalen/de-dames-van-de-toekomst

Foto: privéarchief Dineke Komdeur-Reer.