Ouders bij de trouwerij van de broer van Jan Grijze

Jan Grijze sr.

Jan Grijze werkte vijftig jaar bij strokartonfabriek De Toekomst. Zijn hele leven zette hij zich in voor het reilen en zeilen van de fabriek. De Toekomst was ‘zijn’ fabriek.

Jan Grijze kreeg negen kinderen. De jongste zoon noemden ze ook Jan, en hij vertelde over de betekenis van de fabriek voor zijn vader. Ook vertelde hij ons over de barre omstandigheden waarin de werknemers soms moesten werken. ‘In de winter was het steenkoud en in de zomer ontzettend heet. Zo hadden ze in de winter soms een emmertje warm water op de werkplek staan. Als de vingers dan te veel verkleumd waren, doopten ze hun handen gauw in de emmer zodat ze weer een beetje op temperatuur kwamen.’ Toen hij 54 jaar was, werd Jan Grijze nog aangesteld als opzichter van de fabriek. Daarom mocht hij met zijn gezin in de opzichterwoning aan de Oosthofflaan, vlakbij de fabriek, gaan wonen. Om te kunnen beginnen als opzichter, moest Jan Grijze wel eerst een cursus doen. Zijn zoon, Jan Grijze jr. hielp hem bij het leren voor het examen. Hij slaagde voor het examen en kon aan de slag als opzichter. Jan Grijze jr. vertelde ons: ‘Als arbeider liep mijn pa altijd over straat met een pet. Toen hij opzichter was, kocht hij opeens een hoed. Hij was plotseling een man van aanzien.

Jan Grijze noemde de Toekomst ‘zijn’ fabriek. Jan Grijze jr. zei hierover: ‘Voor mijn vader was het echt een klap toen de fabriek dicht moest.’

Opzichterwoning aan de Oosthofflaan:

Foto: privéarchief Jan Grijze jr. Van Jan Grijze sr. en zijn weinig foto’s. Voor een trouwfoto bijvoorbeeld was destijds geen geld. Bovenstaande foto is gemaakt tijdens het huwelijk van een zoon van het paar.

Voor meer info over De Toekomst: http://www.hetverhaalvangroningen.nl/verhalen/de-toekomst-68-jaar-strokarton

Voor meer info over de Oosthofflaan: http://www.hetverhaalvangroningen.nl/verhalen/de-oosthofflaan-het-landpaadje-naar-de-toekomst