4. Strokartonfabriek Beukema

Concentreren op de paasrapporten van de HBS

Foto van de vergadering van de leerlingrapporten van het HBS in Sappemeer. Derde van links is mevrouw Beukema-Goudsmit, vrouw van de directeur van strokartonfabriek Beukema&co.

Mia Beukema-Goudsmit beoordeelde op deze foto de prestaties van de leerlingen op oude talen aan de HBS in Sappemeer. Naast haar werk voor het HBS zette ze zich vol overgave in voor de werknemers van de fabriek van haar man. Zo vatte ze het plan op, samen met een aantal andere vrouwen, de droogzolder op te ruimen en deze in te richten als feestzaal. Vele avonden werd er op de zolder geklaverjast, gezongen, werden mensen gehuldigd en konden er E.H.B.O.-cursussen gevolgd worden. De betrokkenheid van mevrouw Beukema bij de fabriek van haar man, kende ook een serieuze kant. Tijdens de Tweede Wereldoorlog organiseerde ze een naaicursus waar kleren genaaid werden van oude fabrieksdekens. Na de oorlog richtte ze een fonds op voor personeelsleden en hun gezinnen waaruit onvoorziene dokterskosten betaald werden. Ook nadat de leiding van de fabriek overgedragen was aan de nieuwe eigenaar, bleef ze betrokken bij de fabriek. In 1989 richtte ze een fonds op voor gepensioneerde oud-werknemers van de fabriek die daardoor ieder jaar 500 gulden uitgekeerd kregen. Mevrouw Beukema was jarenlang een steun voor veel gezinnen in Hoogezand. De Beukema&Co was één van de eerste fabrieken waar aandacht werd besteed aan de ontwikkeling van de personeelsleden.

Maria Beukema-Goudsmit werd op 12 mei 1900 geboren in Amsterdam. Ze was de dochter van Cornelius Julius Goudsmit en Henriette Jacoba Koch. Op 12 april 1927 trouwde ze met Tammo Rienks Anton Beukema, zoon van Frederik Faber Beukema en Titia Heika Haan. Tammo Rienks was een kleinzoon van de oprichter van de fabriek Beukema&Co,  Jacob Jan Beukema. Tammo Rienks zou later zijn opa en vader opvolgen als bedrijfsleider. De heer Vonk uit Hoogezand schreef over hem: ‘Hele bijzondere man. Onvoorstelbaar heer als kapitaalkracht en veel invloed.’.

Strokartonfabriek Beukema&Co (privéarchief Greet Marcus, Hoogezand);

Foto mevrouw Beukema: Gemeentearchief Hoogezand-Sappemeer