7. Strokartonfabriek Ceres Ulrum

Cartonfabriek Ceres in Ulrum

De zwagers Lammert Dijkhuis en Geuchien Zijlma zagen een braakliggend terrein in Ulrum waar eens de Asingaborg stond, als ideale locatie voor een strokartonfabriek.

Op de vruchtbare akkers van het Hoogeland kon veel koren worden verbouwd en door de komst van kunstmest leken de mogelijkheden eindeloos. De zwagers Lammert Dijkhuis en Geuchien Zijlma zagen een braakliggend terrein in Ulrum waar eens de Asingaborg stond, als ideale locatie voor een strokartonfabriek. In 1873 verrees aan het water de fabriek Ceres, waar directeur Liessen en honderd man personeel aan de slag konden. Elke dag waren de Ulrummers er getuige van hoe de Liessen naar de fabriek strompelde doordat hij gebrekkig liep. Al snel waren ze er ook getuige van dat de sloot die voor de fabriek langs liep vervuild werd met afvalwater van de fabriek en steeds erger begon te stinken. De oprichters Zijlma en Dijkhuis maakten zich grote zorgen over de fabriek. Financieel ging het de fabriek niet voor de wind. Rond 1900 produceerde de fabriek, namelijk ongeveer 100 ton karton per week met 100 man, terwijl in de fabriek in Hoogkerk met evenveel personeel 500 ton per week werd geproduceerd. Een zorg was de kwaliteit van het karton. Die bleef ver achter bij de kwaliteit van strokarton van andere fabrieken. Zijlma en Dijkhuis hadden het vermoeden dat het brakke water bij Ulrum een oorzaak voor de slechte kwaliteit was. Ze verkochten de fabriek rond 1900 aan de heer Nienoord uit Pekela, maar ook hij kon niet voor een hogere productie zorgen. De fabriek werd gesloten en afgebroken in 1916.

Bericht in het Nieuwsblad van het Noorden op 16 maart 1912:

Verkoop Ceres Ulrum, Nieuwsblad van het Noorden, 16 maart 1912

Oprichters van de fabriek Ceres in Ulrum, Geuchien Zijlma en Lammert Dijkhuis:

Foto’s: collectie Organisatiebureau Geert Lameris.

Voor meer informatie over de boeren op het Hoogeland: http://www.hetverhaalvangroningen.nl/verhalen/boerenfamilies-op-het-hoogeland-nemen-initiatieven/view