De vrouwen van de opzichters foto 4

Een oogje in het zeil houden

De dames Van Bleek, Van der Molen en Vosman genieten van de zon terwijl ze bijkletsen voor het huis van de opzichter van strokartonfabriek De Halm in Hoogkerk.

Samen konden ze de kinderen die in de buurt speelden, goed in de gaten houden. Die vermaakten zich opperbest in de Halmbuurt. Zo vertelde Jansje Vosman ons dat ze vaak met de andere kinderen ging vissen met een stok met een touwtje eraan in het dok bij de fabriek. Vaak werden ze dan op barse toon weggejaagd door de portier omdat ze daar niet mochten komen. De kleine Jansje vertelde dat ze dan ‘met een kloppend hartje onder de vensterbank thuis zat.’

Daarnaast speelden ze ‘landjepik en knikkerden ze veel. Ook de eerste fietslessen kreeg Jansje van haar vader op het fabrieksterrein.

Meestal was het een drukte van belang in de Halmstraat. Vrachtverkeer met stro, en later met oud papier reden af en aan. Af en toe nam de vader van Jansje een Donald Duck-je mee die hij voor haar uit het oud papier gevist had.

Bij hun eigen huis, het huis van de familie Vosman, de Halmstraat 14, waren de taken duidelijk verdeeld. De voor- en de zijtuin waren het terrein van Jansje haar moeder, daar stonden bloemen. In de achtertuin verbouwde haar vader, Jacob Vosman, groenten. Vlakbij de keuken zat een regenput. Voor de kinderen was het een kunst om er een emmer uit omhoog te takelen met water erin.

In de winter was het koud in huis. De kamers en de suite werden verwarmd met kolenhaarden, maar de rest van het huis bleef onverwarmd. Bij vorst werd er daarom in de wc een petroleumstel neergezet. Als Jansje in de winter ‘s ochtends wakker werd, waren de dekens aan haar voeteneinde bevroren.

Soms kwam haar vader ‘s ochtends vroeg thuis van de nachtdienst. De poes zat hem dan dikwijls bij de poort op te wachten. Af en toe kwam Jakob Vosman thuis met een groot langwerpig blik in zijn arm. Daar zaten de loonzakjes van de arbeiders van de fabriek in.

Personen op de foto van links naar rechts: Van Bleek, Van der Molen en Vosman.

Foto: privéarchief Jansje Vosman.

Echtpaar Vosman in de tuin bij de Halm met zoon Peter:

Foto van De Halm (in bezit van Nico Schutte, fotograaf):