Stoere schippersvrouw
Wie heel goed kijkt, ziet op het zeilschip dat voor strokartonfabriek de Eendracht vaart, een stoere schippersvrouw staan.
Wat ze precies doet is niet te zien. De foto is dan ook al gemaakt in 1907. Wellicht was ze samen met haar man op weg naar de Eendracht. Die fabriek is te zien op de achtergrond van de foto. Nadat er in de provincie Groningen al zo’n vijftien strokartonfabrieken opgericht waren, was Appingedam aan de beurt. Boer Richt Gerkes Mulder was voorzitter van de Landbouwvereniging en nam het initiatief een strokartonfabriek op de agenda van de Landbouwvereniging te zetten. Boeren uit de hele omgeving hadden interesse. Vanuit verschillende dorpen kwamen ze op de voorbereidende vergaderingen; ’t Zandt, Appingedam, Ten Boer, Loppersum. Holwierde, Spijk, Tjuchum en Slochteren. OP een avond in november in 1899 hiel de heer Mulder in een dorpscafé een gloedvol betoog voor de oprichting van een fabriek. Hij was toen al jarenlang lid van de rederijkersvereniging en maakte van zijn kennis gebruik de oprichting van een fabriek te promoten. Hij sprak de volgende woorden:
‘Straks zullen de wielen wentelen, de riemen suizen, de kamraderen knarsen. Er zal strokarton van de banen lopen. En de boer, lid van de cooperatie, zou zijn stro zien worden tot edel verpakkingsmateriaal en deze exporteren naar Engeland en verder de wereld in.’
Na zijn betoog tekenden in totaal 7 boeren voor een aandelenpakket van 8000 gulden. De andere boeren durfden deze sprong niet te wagen en er was direct nog niet genoeg geld voor een fabriek. Het succes van andere fabrieken in de provincie bereikten in de loop der jaren echter ook Appingedam. Langzamerhand raakten de boeren overtuigd van de winstmogelijkheden van een strokartonfabriek.
Uiteindelijk werd De Eendracht in 1906 opgericht.
Foto: privécollectie Piet de Greef, Delfzijl.
Informatie afkomstig uit: Willem Friedrich, De Laatste Strohalm. Opkomst en ondergang van De Eendracht in Appingedam (Noordbroek 2009).